حقیقت نیت
سؤال: در رابطۀ با نیت ـ هم در طواف، هم در وقوف یا در بقیّۀ اعمال حج ـ زیاد تأکید میکنند که به این شکل گفته شود؛ این نیت، همینکه انسان برای انجام فعل، آن قصد را دارد کافی هست یا نیست؟
جواب: به همان نفس خواست و خود آن میل انسان نسبت به یک عمل نیت میگویند. این مسئله در مورد نیت توقّف ده روز و همینطور راجع به نیت قصر، یا راجع به نیت روزه، نیت غسل و امثالذلک هم هست.
یک اشتباهی که الآن در میان مردم هست این است که تصوّر میکنند باید در اوّل طلوع فجر یک خواستی را در ذهنشان مرور کنند، یعنی در واقع حال، اگر به تلفّظ هم نیاورند، همینقدر در نیت آنها باشد که ما از الآن که اذان صبح است تا هنگام غروب آفتاب، این روزه را با این شرایط و با این امساکها و با این خصوصیّات انجام میدهیم! ولی این نیت نیست، بلکه نیت همان خواست است. همینکه شما برای سحری خوردن بلند میشوید، این خودش نیت روزه است. و دیگر نیاز نیست که در اوّل اذان صبح هم مجدّداً این خواست را تکرار کنید. یا وقتی که مشغول نماز میشوید، خب طبعاً همین بلند شدن بهسمت نماز و ایستادن، به معنای وارد شدن در نماز است و دیگر نیاز نیست یک نیت مجدّدی در اوّل نماز [بکنید که مثلاً] نیت نماز واجب و یا نیت نماز [مستحبی میکنم!] البتّه بله، کسی که برای نماز ظهر یا برای نماز عصر برمیخیزد، برای صِرف نماز برنمیخیزد، بلکه به قصد نماز عصر برمیخیزد و همان کفایت میکند.
و همینطور راجع به توطّن؛ رفتن و ده روز در یکجا ماندن [که وقتی] میگویند: «قصد ده روز کردهای؟» میگوید: «نه، قصد نکردهام!» درحالتیکه میخواهد پانزده روز بماند! [ولی] میگوید: «نه، ما قصد نکردهایم، ولی شاید پانزده روز بمانیم!» خب همینکه این میخواهد بماند یعنی قصد کرده است.
دیدگاهها